Het gaat wereldwijd erg slecht met de insecten. Dat blijkt uit het eerste wereldwijde onderzoek naar insectensterfte. Als de insectensterfte zo doorgaat dan is er volgens de onderzoekers zelfs de kans dat over 10 jaar een kwart van de insecten is verdwenen.
De publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation is het eerste wereldwijde onderzoek op dit gebied. De wetenschappers verzamelden 73 onderzoeken over de hele wereld. Daaruit blijkt dat 40 procent van alle insectensoorten nu met uitsterven wordt bedreigd. Vooral soorten als de mestkever, vlinder en de bij zijn in gevaar. Maar ook de mug en de wesp staan op de lijst. Hans de Kroon van de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzocht eerder al insectensterfte in Nederland en Duitsland. “Dit onderzoek bevestigt de trend die we hier al signaleerden, maar dat het zo breed speelt is echt alarmerend. Het is een wereldwijd probleem.”
(bron: RTL nieuws, 11 februari 2019)
De insectensterfte heeft een domino effect. Want door het verminderen van het aantal insecten, neemt ook het aantal vogels in Nederland af. Dit is geen toeval, want veel vogelsoorten leven van insecten. Het is daarom belangrijk om insectengroei te stimuleren. Maar hoe doet u dat? Wij geven u graag een aantal tips die u gemakkelijk en snel zelf tot uitvoering kunt brengen:
Tip #1
Tegels eruit, groen erin! “Want heeft u echt zo’n groot terras nodig dan dat er in werkelijkheid staat? Met bijvoorbeeld het verkleinen van een terras zorgt u niet alleen voor het stimuleren van de biodiversiteit. U zorgt er ook voor dat water veel beter weg kan komen. 2 vliegen in één klap dus, om maar in biodiversiteitstermen te blijven. Dit betekent niet dat u gelijk de helft van uw terras weg moet halen. Het is ook mogelijk om één rij tegels weg te halen en te vervangen door struiken, die bepaalde insecten aantrekken. Op deze manier brengt u al een heel ecosysteem op gang.
Tip #2
Laat uw tuin leven! “In een levende tuin kunt u de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Hierbij staat het stimuleren van biodiversiteit op een voetstuk. In dit soort tuinen heerst er een grote diversiteit aan plantensoorten, die bijdragen aan de biodiversiteit door middel van bloemen waar insecten op af komen. Dieren voelen zich hierdoor welkom. Insecten vinden het namelijk heerlijk om in een tuin te leven met veel geuren en kleuren. Wist u dat de investering in een levende tuin zelfs fiscaal aftrekbaar is? Meer informatie kunt u vinden in “De Levende Tuin” handleiding.
Tip #3
Zorg dat insecten een veilig plekje kunnen vinden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een insectenhotel. Het Insectenhotel biedt nuttige insecten in de zomer een nest- en rustplaats, in de winter dient het als een geschikt winterkwartier. De nuttige insecten nestelen zich naar hun eigen behoeften in een van de verschillende “kamers”. Daarnaast kunt u bladeren in de tuin in een hoekje laten liggen. Insecten en andere dieren, zoals egels vinden het heerlijk om hier in te schuilen.